Wykonanie
Obiecałam, że będzie coś "sernikowego", dlatego z wielką przyjemnością chciałabym Wam zaproponować fantastycznie puszyste, delikatne jak chmurka i dietetyczne suflety z
chudego twarożku. Teoretycznie podane składniki pozwalają na przyrządzenie 4 sufletów, ale ostrzegam że podwójna porcja to przyjemność w tym wypadku. Należy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo suflety opadną i nie będą udane. Poza tym jednym szczegółem, przepis jest banalnie prosty. Każdy bez większego problemu sobie poradzi. Zachęcam do wypróbowania i delektowania się gorącym sufletem.

Składniki na 4 porcje :3
jajka3 łyżki
ksylitolu (
cukru brzozowego)250g chudego
twarogu1 łyżka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1 łyżka
soku z cytrynyodrobina
masła do posmarowania naczyń żaroodpornych4 małe lub 2 większe naczynia żaroodporne (kokilki)
Żółtka oddzielić od
białek i razem z
cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać
twaróg,
mąkę,
budyń i
sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodać sztywną pianę ubitą z
białek i delikatnie wymieszać.Puszystą masę przełożyć do wysmarowanych odrobiną
masła naczyń żaroodpornych i wstawić do większego naczynia lub tacki, do której wlać wrzątek na wysokość ok. 1cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C i zapiekać 15-20 minut na złotobrązowy kolor. Nie otwierać piekarnika w międzyczasie, bo spadek temperatury sprawi, ze suflety opadną. Podawać gorące, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika (w ciągu 60 sekund od wyciągnięcia z piekarnika powinny znaleźć się na
stole).

1 PORCJA to ok. 160kcal,
białko: 19g, węglowodany: 14g, tłuszcz: 3gSMACZNEGO!