ßßß
 
            
         Składniki na 12 porcji (podłużnych ciastek):400ml niesłodzonego mleczka kokosowego (warto wybrać light, bo ma mniej kalorii)300g płatków orkiszowych50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej50g moreli (12 sztuk)65g rodzynek2 łyżki mioduMleczko kokosowe przed użyciem wstrząsnąć i przelać do garnka/rondelka. Podgrzać aby było dobrze ciepłe, ale nie gotować i do ciepłego mleczka wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać dokładnie i zostawić na jakieś pół godziny, żeby płatki napęczniały. Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Składniki na 12 porcji (podłużnych ciastek):400ml niesłodzonego mleczka kokosowego (warto wybrać light, bo ma mniej kalorii)300g płatków orkiszowych50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej50g moreli (12 sztuk)65g rodzynek2 łyżki mioduMleczko kokosowe przed użyciem wstrząsnąć i przelać do garnka/rondelka. Podgrzać aby było dobrze ciepłe, ale nie gotować i do ciepłego mleczka wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać dokładnie i zostawić na jakieś pół godziny, żeby płatki napęczniały. Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę formować w batoniki lub okrągłe ciasteczka (wedle upodobania), ja zrobiłam w formie batoników. Piec 25-35 minut w temperaturze 180°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę formować w batoniki lub okrągłe ciasteczka (wedle upodobania), ja zrobiłam w formie batoników. Piec 25-35 minut w temperaturze 180°C. 1 porcja (ciastko) to ok. 180kcal, węglowodany: 27g, białka: 4g, tłuszcze: 6gSMACZNEGO!
1 porcja (ciastko) to ok. 180kcal, węglowodany: 27g, białka: 4g, tłuszcze: 6gSMACZNEGO!