Wykonanie
Smakowite
ciasteczka, których zrobienie jest banalnie proste. Są doskonałe jako przekąska do pracy, drugie śniadanie lub po prostu
ciastko do
kawy. W rankingu
ciasteczek "zbożowych" zajmują u mnie pierwsze miejsce. Oddam każdy batonik
muesli za takie
ciasteczko (tym bardziej, że w t ych kupnych batonikach same
syropy glukozowo-fruktozowe i inne
cukry).
Składniki na 12 porcji (podłużnych
ciastek):400ml niesłodzonego
mleczka kokosowego (warto wybrać light, bo ma mniej kalorii)300g
płatków orkiszowych50g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej50g
moreli (12 sztuk)65g
rodzynek2 łyżki
mioduMleczko kokosowe przed użyciem wstrząsnąć i przelać do garnka/rondelka. Podgrzać aby było dobrze ciepłe, ale nie gotować i do ciepłego mleczka wsypać
płatki orkiszowe. Wymieszać dokładnie i zostawić na jakieś pół godziny, żeby
płatki napęczniały.
Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę formować w batoniki lub okrągłe
ciasteczka (wedle upodobania), ja zrobiłam w formie batoników. Piec 25-35 minut w temperaturze 180°C.
1 porcja (
ciastko) to ok. 180kcal, węglowodany: 27g,
białka: 4g, tłuszcze: 6gSMACZNEGO!