Wykonanie
Najszybsza szarlotka ever. Niewiele trzeba robić, tylko
mieć w lodówce gotowe
ciasto francuskie (w moim przypadku z Biedronki),
cynamon i
jabłka. Żadnego
cukru (pomijając, że
ciasto francuskie jest słodkie samo w sobie, no i z białej
mąki - nie dosładzamy dodatkowo). Czasem wpadają znajomi na
kawkę i nie ma co postawić na
stole, a ciepłe jabłuszko na francuskim cieście nadaje się do tego idealnie. Pieczenie pracochłonnej szarlotki to też nie jest najlepszy pomysł na chandrę (później dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia z powodu kaloryczności ciasta), a takie jabłuszka można bardzo szybko przygotować i poprawić sobie humor w czasie jesiennej pluchy, jednocześnie nie rujnując sobie sylwetki. Takie ciacho nadaje się także na rodzinną imprezę (przetestowałam i taką opcję nie dalej niż wczoraj). Oto jak się to tego zabrać:

Składniki na 6 porcji:1/2 opakowania
ciasta francuskiego1 i 1/2 dużego
jabłka, albo 2 średnie (jonagoredy się rozprażają na papkę)
cynamonW naczyniu żaroodpornym układamy obrane połówki
jabłek z wydrążonym gniazdem nasiennym.

Przykrywamy
ciastem francuskim, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Wyciągamy i odwracamy naczynie żaroodporne "do góry nogami", aby ciasto wypadło (
spodem do
ciasta francuskiego). Posypujemy delikatnie
cynamonem i kroimy na 6 lub jeśli chcemy
mieć malutkie
ciasteczka to 8 części. Gotowe i smakowite. Wykonanie zajmuje nie więcej niż 25 minut (już z pieczeniem). Idealne dla wszystkich, którzy liczą się z czasem.


1 PORCJA zawiera ok. 170 kcal; węglowodany: 24g;
białko: 1,5g; tłuszcze: 7gSMACZNEGO!