Wykonanie
Uwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć
świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z
figami,
mozzarellą i
awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem
świeże figi z
pomidorem,
mozzarellą i słodko-kwaśnym
sosem balsamicznym. Jeśli lubicie
świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie.

Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 6 , 00 złSKŁADNIKI na danie:1
świeża figa1 kulka
mozzarelli1
pomidorkilka listków
rukoli1 łyżeczka
oliwy z oliwekSKŁADNIKI na
sos balsamiczny:2 łyżeczki
cukru4 łyżki
octu balsamicznegoPRZYGOTOWANIE
sosu balsamicznego:Na patelni podgrzewamy
cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy
ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał.PRZYGOTOWANIE dania:
Figi kroimy na 4 części i podsmażamy na
oliwie z obu stron.
Pomidora i
mozzarellę kroimy na grube plastry.Na talerzu, który polewamy
sosem balsamicznym układamy na przemian
pomidora,
mozzarellę i liście
rukoli. Dodajemy podsmażone
figi. Wszystko skrapiamy
oliwą z oliwek. Smacznego.