Wykonanie
Sezon na
truskawki powoli się kończy. To najlepsza
pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować
konfiturę z
truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz.
Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje
cukru dodanego do
truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby
konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim naturalnym zagęszczaczem do
konfitury był
sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w
cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące).Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych
konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie możemy obdarować najbliższych słodkim podarunkiem.A... i nie ma nic bardziej przyjemnego, jak w mroźny wieczór powędrować do spiżarni i wrócić ze słoiczkiem słodkiej
konfitury. Usiąść na kanapie i delektować się smakiem minionego lata.
Czas przygotowania: 2 , 5 hSkładni na 2l
konfituryKoszt przygotowania: 23 , 00 złSKŁADNIKI:4 kg świeżych
truskawek400 g
cukru kryształ4
cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.Tak przygotowane owce przekładamy do miski, zasypujemy 100 g
cukru i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, aby puściły sok.
Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy
sok z cytryny z miąższem i 300 g
cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z
truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się
truskawek.Kiedy
syrop zacznie gęstnieć po ok. 2 godzinach, musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę
konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli
konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy
konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.