ßßß Cookit - przepis na Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki powoli się kończy. To najlepsza pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować konfiturę z truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz. Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące).
Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie możemy obdarować najbliższych słodkim podarunkiem.
A... i nie ma nic bardziej przyjemnego, jak w mroźny wieczór powędrować do spiżarni i wrócić ze słoiczkiem słodkiej konfitury. Usiąść na kanapie i delektować się smakiem minionego lata.
Czas przygotowania: 2 , 5 h
Składni na 2l konfitury
Koszt przygotowania: 23 , 00 zł
SKŁADNIKI:
4 kg świeżych truskawek
400 g cukru kryształ
4 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Tak przygotowane owce przekładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, aby puściły sok.
Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny z miąższem i 300 g cukru.
Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.
Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.
Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 2 godzinach, musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.
Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/06/konfitura-z-truskawek.html