Wykonanie
Prosta i pyszna
konfitura.Potrzebne będą tylko
truskawki,
cukier i odrobina
soku z cytryny.Genialnie smakuje w połączeniu z gorącym tostem... :)Już szykuję kolejną wersję z... o tym już niedługo ;).Polecam! ;)Składniki:2 kg
truskawek200 g
cukrusok z połowy
cytrynyWykonanie:
Truskawki myjemy, suszymy i odcinamy szypułki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż
owoce puszczą sok.Następnie na średnim ogniu gotujemy
truskawki przez około 30 minut, raz na jakiś czas delikatnie mieszając.Garnuszek ostawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia smażymy
konfiturę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką.
Oczywiście możemy też zajadać się nią od razu! ;) Wspaniale smakuje w połączeniu z gorącymi tostami z
masłem... mmm... sposób na poranek idealny!Smacznego!;)Chocoholiczka