Wykonanie
Tak jak w opisie, pyszny, słodki, ale jednocześnie orzeźwiający, od lat na naszych stołach i zawsze na czasie.


1 paczka
wafli (5 blatów, wybierzcie te z głębokim wytłoczeniem)250 gramów
masła ewentualnie
margaryny200 gramów kwaśnej gęstej
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru2
galaretki ( u mnie agrestowa i truskawkowa)ewentualnie
polewa czekoladowa jak w tym przepisieTłuszcz roztopić w rondlu, następnie dodać
cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a
potem na końcu dodać kwaśną
śmietanę (dobrze by było gdyby miała temp. pokojową), nie dopuścić do zagotowania (!), ponownie wymieszać. Gorącą masę podzielić na dwie równe części, do każdej z nich wsypać
galaretkę, wymieszać dokładnie.




Odstawić do stężenia. Kiedy będzie miała konsystencję gęstego budyniu smarować naprzemiennie
wafle.
Potem z góry obciążyć je np. książką lub ciężką deską do krojenia. Kiedy masa całkiem zastygnie (po około 2 godzinach) ewentualnie polać przestudzoną polewą, wstawić do lodówki, najlepiej na noc.