ßßß Cookit - przepis na trufle z białą czekoladą i kokosem

trufle z białą czekoladą i kokosem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne domowe czekoladki, dla wielbicieli kokosu, wbrew pozorom nie za słodkie, za to bardzo kokosowe. Robi się je bezproblemowo i szybko, porcja na około 20 sztuk.
100 gramów białej czekolady
130 ml śmietanki kremówki 30%
50 gramów masła
100 gramów wiórków kokosowych
5 łyżek mleka w proszku (pełnego)
1 - 1,5 łyżki likieru kokosowego lub spirytusu (opcjonalnie)
dodatkowo: 2 garści wiórków kokosowych do obtaczania
Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietanką. Masę wymieszać, schłodzić. Kiedy będzie całkiem chłodna dodajemy stopniowo mleko w proszku, alkohol i wiórki, wszystko delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na parę godzin (ja, aby przyspieszyć ten proces wstawiłam masę na 15 minut do zamrażarki).
Kiedy masa jest już bardzo gęsta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/trufle-z-biaa-czekolada-i-kokosem.html