Wykonanie
Przepyszne domowe
czekoladki, dla wielbicieli
kokosu, wbrew pozorom nie za słodkie, za to bardzo
kokosowe. Robi się je bezproblemowo i szybko, porcja na około 20 sztuk.

100 gramów
białej czekolady130 ml
śmietanki kremówki 30%50 gramów
masła100 gramów
wiórków kokosowych5 łyżek
mleka w proszku (pełnego)1 - 1,5 łyżki
likieru kokosowego lub
spirytusu (opcjonalnie)dodatkowo: 2 garści
wiórków kokosowych do obtaczania
Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem i
śmietanką. Masę wymieszać, schłodzić. Kiedy będzie całkiem chłodna dodajemy stopniowo
mleko w proszku,
alkohol i wiórki, wszystko delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na parę godzin (ja, aby przyspieszyć ten proces wstawiłam masę na 15 minut do zamrażarki).Kiedy masa jest już bardzo gęsta, formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
