ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

W o statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche, do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :)
Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać...
Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Nadzienie z rabarbaru
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych żurawiny
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
Dodatkowo: cukier puder
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żurawiną Żurawinę wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.Pycha
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-na.html