Wykonanie

Przepis na ten cudowny
chleb znalazłam u Angie .I muszę przyznać, że Angie piecze wspaniałe
chlebki.Przepis nieco zmodyfikowałam, a efekt już sami widzicie, wart jest czekaniaNajlepiej smakował nam z
wędliną.


Składniki na
amarantusa:100 g ziaren
amarantusa325 ml
wodyszczypta
soliSkładniki na
chleb150 g aktywnego zakwasu żytniego220 g
mąki pszennej chlebowej30 g
mąki żytniej razowej150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistejugotowany
amarantus10 g
soli50 g
słonecznika400 g
wodyWodę zagotować razem z
amarantusem i szczyptą
soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą
wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić.
Mąki, zakwas,
wodę sól,
słonecznik oraz
amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej
otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia)
Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty
chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut. Gotowy bochenek wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony bochenek pukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Zanim ukroimy pierwszą kromkę warto poczekać do następnego dnia :) wtedy miąższ się ustabilizuje. Ja wytrzymałam 4 godziny :)


Wypiek bierze udział w majowej liście "Na zakwasie i na drożdżach"prowadzonej przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji .