Wykonanie

Smaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki:500 g ud z kurcząt (waga bez kości)200 g
bobu (użyłam mrożonego)200 g mini
marchewek (użyłam mrożonej)4 łyżki
oleju rzepakowego2 duże
cebule1,5 łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
ziół prowansalskich (opcjonalnie)
sól,
pieprzUdka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć
solą, pierzem,
ziołami i
kurkumą. Smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z każdej strony. Następnie dodać
cebulę pokrojoną w plasterki smażyć kilka minut. Dalej całość dusić ok. 25-35 minut, do momentu, aż
mięso będzie miękkie. W międzyczasie odmrożony
bób obrać ze skórki. Na patelni pogrzać
olej, wrzucić odmrożoną
marchewkę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodać
bób i smażyć przez kolejne 5 minut. Warzywa nie mogą się rozgotować. Jak
mięso będzie gotowe, dodać warzywa i razem dusić ok. 5 minut. Jak dla mnie do tego dania idealnie pasuje
kasza pęczak.
