Wykonanie

Szybkie śniadanie lub deser. Bezmleczna, bezglutenowa i na dodatek bezcukrowa wersja budyniu - na bazie
kaszy jaglanej, którą wcześniej ugotowałam (w wodzie w stosunku 1:2, bez
soli). Zamiast
cukru używam
suszonych daktyli. Do tego podałam kwaśny domowy
dżem porzeczkowy. Wyszło bardzo pysznie. Nawet nasz Najmłodszy Domownik chętnie spałaszował trochę (on dostał sam
budyń, bez
owoców).Składniki (na 4 porcje):ok. 1.5 szkl ugotowanej
kaszy jaglanejok. 2.5 szkl
mleka roślinnego (używam owsianego)3-5
daktyli suszonych, posiekanych1
laska waniliiszczypta
soli morskiejdo podania:
owoce,
gorzka czekolada (u nas domowy
dżem porzeczkowy)Do garnka wrzuciłam
kaszę,
daktyle, ziarenka
wanilii (i kawałki laski, z której wyjęłam ziarenka), zalałam
mlekiem. Zagotowałam, dodałam szczyptę
soli. Gotowałam na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.Wyjęłam kawałki
laski wanilii.
Kaszę zmiksowałam na gładko blenderem ręcznym. Podałam z domowym
dżemem porzeczkowym.