Wykonanie
Idealna przekąska do pracy, szkoły, czy od tak, do
kawki czy
herbatki. Pożywne, nie przesadnie słodkie, ciacha ze świeżym
kokosem! Z podanych proporcji wyszło mi 14 sporych
ciastek. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze, pamiętajcie, że czas pieczenia będzie na pewno krótszy.Składniki:2 szklanki
daktyli1 szklanka
wody1 szklanka
płatków gryczanych1 szklanka poppingu z
amarantusa1 szklanka
ziaren słonecznika1/4 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki ulubionych
orzechów (u mnie mieszanka)miąższ z jednego małego
kokosa (pokrojony w kostkę)Wykonanie:
Daktyle wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy ok. 5 min. Studzimy i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Wszystkie suche składniki umieszczamy w większym naczyniu, mieszamy. Dodajemy zmiksowane
daktyle i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy
ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 min pieczemy w temp. 175 st,
potem zmniejszamy do 125 i pieczemy przez kolejne 5 min.


Smacznego!