ßßß Cookit - przepis na Majonez wegański

Majonez wegański

nazwa

Wykonanie

Majonezu wegańskiego z mleka sojowego spróbowałam jakiś czas temu w jednej knajpce ;-) Dotychczas robiłam majonez tylko z tofu, ale tym razem postanowiłam spróbować odtworzyć ten z mleka sojowego, był na prawdę smaczny. Czy mi się to udało? Niestety nie do końca, smak nie jest taki sam. Ale, ale! Nie oznacza to, że jest niedobry :-) Jest bardzo dobry, tylko nie do końca taki jaki mi się marzył. Będę próbować dalej, ale na chwilę obecną polecam Wam wypróbować to co mi wyszło :-)
Składniki:
250 ml mleka sojowego niesłodzonego
6 łyżek oleju (dodałam rzepakowy)
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy ostrej
sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (pamiętajmy o robieniu przerw, żeby blender nie padł ;-) ). U mnie trwało to około 15 min. Przerwy czasem były za długie, więc możliwe, że pożądany efekt uda się uzyskać nieco szybciej :-)
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/03/majonez-weganski.html