Wykonanie
Majonezu wegańskiego z
mleka sojowego spróbowałam jakiś czas temu w jednej knajpce ;-) Dotychczas robiłam
majonez tylko z
tofu, ale tym razem postanowiłam spróbować odtworzyć ten z
mleka sojowego, był na prawdę smaczny. Czy mi się to udało? Niestety nie do końca, smak nie jest taki sam. Ale, ale! Nie oznacza to, że jest niedobry :-) Jest bardzo dobry, tylko nie do końca taki jaki mi się marzył.
Będę próbować dalej, ale na chwilę obecną polecam Wam wypróbować to co mi wyszło :-)Składniki:250 ml
mleka sojowego niesłodzonego6 łyżek
oleju (dodałam rzepakowy)2 łyżki
octu winnego1 łyżka
musztardy ostrej
sól,
pieprz - do smakuWykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (pamiętajmy o robieniu przerw, żeby blender nie padł ;-) ). U mnie trwało to około 15 min. Przerwy czasem były za długie, więc możliwe, że pożądany efekt uda się uzyskać nieco szybciej :-)
Smacznego!