Wykonanie
Jeśli macie jeszcze puree z dyni, to proponuję Wam taki chlebek. Słodki, ale nie za bardzo. Świetnie smakuje np. z
awokado w roli
masła ;-)Składniki:500 g mieszanki
mąki bezglutenowej (u mnie tradycyjnie 200 g gryczanej, 200 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej)300 ml ciepłej
wody300 ml puree z dyni (w temp. pokojowej)25 g świeżych
drożdży10 łyżek
miodu z mniszka /
syropu z agawy /
miodu płynnego50 g
suszonych moreli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50 g
suszonej żurawiny3 łyżki
siemienia lnianego (zmielonego w młynku do
kawy)Wykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, zmielone siemię i rozkruszone
drożdże. Dodajemy składniki płynne -
wodę, puree z dyni,
miód - i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze połączone, dodajemy
suszone owoce, jeszcze raz mieszamy. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (na około 30 min, ale wszystko zależy od temperatury w jakiej ciasto będzie stało. Czasami może to zająć nieco dłużej, a czasami krócej;-) ). Następnie mieszamy ciasto ponownie, przekładamy do 2 mniejszych keksówek i jeszcze raz (tym razem już w foremkach) przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 min.


Smacznego!