ßßß Cookit - przepis na Mini tarty z kremem jaglanym, bez pieczenia. Samo zdrowie!

Mini tarty z kremem jaglanym, bez pieczenia. Samo zdrowie!

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód:
150 g daktyli
150 g migdałów tartych (można też samemu zmielić w młynku)
krem:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
50 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 dojrzały banan
1 łyżeczka karobu
gorzka czekolada (kawałek do ozdoby, opcjonalnie)
Wykonanie:
Daktyle moczymy przez 30 min. Jak trochę zmiękną odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy tarte migdały i miksujemy. Masa nie musi być idealnie jednolita :-) Gotowe "ciasto" przekładamy do foremek np. takich do babeczek (najlepiej silikonowych - będzie łatwiej wyjąć) i wyklejamy nimi dno oraz brzegi (na wysokość ok. 2 cm, grubość 5 mm). Wstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody przez około 15 min. Jak przestygnie dodajemy pokrojonego banana, mleko i karob. Miksujemy na gładką masę.
Wyjmujemy nasze mini spody z lodówki, wyjmujemy z foremek i wypełniamy kremem. Z podanych proporcji wychodzi około 10 babeczek. Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/09/mini-tarty-z-kremem-jaglanym-bez.html