Wykonanie
Niezastąpiony w kuchni, nieporównywalnie lepszy od kupnego - dziś idealnie zagrał z
kubkiem gorącej
czekolady i
cukrem cynamonowym. Mimo, że potrzeba czasu na to, by był gotowy, zapewniam - warto czekać. Kto już zrobił swój, z pewnością potwierdzi moje słowa. :) Zapraszam na aromatyczny, domowy ekstrakt
waniliowy!
SKŁADNIKI :minimum 4 duże
laski wanilii - użyłam strączków firmy
Przyprawy Świata
Gdyniawódkaszczelnie zamykana buteleczka
Laski wanilii rozkrajamy wzdłuż na pół, umieszczamy w buteleczce i zalewamy
alkoholem do momentu całkowitego przykrycia
waniliowych strąków. Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 miesiące - co jakiś czas zajrzyjcie do ekstraktu i wstrząśnijcie delikatnie butelką.
Powyższe zdjęcie przedstawia mój ekstrakt po 2 miesiącach. Zacznie ciemnieć już po tygodniu, ale pełny aromat osiągnie po czasie opisanym w przepisie.Gdy z czasem, z powodu używania ekstraktu jego ilość będzie się zmniejszać, dokupcie i dorzućcie po jednej, dwie
laski wanilii lub dodajcie puste strąki bez ziaren, które zostaną Wam np. po deserze i dopełnijcie buteleczkę
wódką - im więcej
wanilii, tym intensywniejszy aromat i barwa ekstraktu. Polecam go stosować do wszelakich ciast i deserów. :)