ßßß Cookit - przepis na Domowy ekstrakt waniliowy

Domowy ekstrakt waniliowy

nazwa

Wykonanie

Niezastąpiony w kuchni, nieporównywalnie lepszy od kupnego - dziś idealnie zagrał z kubkiem gorącej czekolady i cukrem cynamonowym. Mimo, że potrzeba czasu na to, by był gotowy, zapewniam - warto czekać. Kto już zrobił swój, z pewnością potwierdzi moje słowa. :) Zapraszam na aromatyczny, domowy ekstrakt waniliowy!
SKŁADNIKI :
minimum 4 duże laski wanilii - użyłam strączków firmy Przyprawy Świata Gdynia
wódka
szczelnie zamykana buteleczka
Laski wanilii rozkrajamy wzdłuż na pół, umieszczamy w buteleczce i zalewamy alkoholem do momentu całkowitego przykrycia waniliowych strąków. Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 miesiące - co jakiś czas zajrzyjcie do ekstraktu i wstrząśnijcie delikatnie butelką.
Powyższe zdjęcie przedstawia mój ekstrakt po 2 miesiącach. Zacznie ciemnieć już po tygodniu, ale pełny aromat osiągnie po czasie opisanym w przepisie.
Gdy z czasem, z powodu używania ekstraktu jego ilość będzie się zmniejszać, dokupcie i dorzućcie po jednej, dwie laski wanilii lub dodajcie puste strąki bez ziaren, które zostaną Wam np. po deserze i dopełnijcie buteleczkę wódką - im więcej wanilii, tym intensywniejszy aromat i barwa ekstraktu. Polecam go stosować do wszelakich ciast i deserów. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/03/domowy-ekstrakt-waniliowy.html