Wykonanie

Cześć po raz pierwszy :)Zostałam zaproszona do współprowadzenia tego bloga i mam nadzieję, że nie rozczaruję Właścicielek i jego Stałych Bywalców :)Mój pierwszy wpis-przepis będzie słodki,
czekoladowy i (mam nadzieję) pyszny!Smacznego!MUS
MLECZNO-
CZEKOLADOWYSkładniki (6 małych szklanek):250 ml
mleka2
żółtka250 g
mlecznej czekolady200 g
bitej śmietany3 - 4 łyżki
żelatynyOdlewamy pół szklanki
mleka, resztę mieszamy z
żółtkami i cały czas mieszając podgrzewamy do temperatury 85° C (nie możemy dopuścić do zagotowania masy).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odlane
mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
żelatynę. Wlewamy
mleko z
żelatyną do masy
mleczno-jajecznej, połączone składniki wlewamy do rozpuszczonej
czekolady i mieszamy, aż otrzymamy gładką masę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy delikatnie (łyżką, nie mikserem) z
bitą śmietaną. Rozlewamy do szklaneczek (miseczek) i wkładamy do lodówki, aż masa się zetnie. Podajemy na zimno.Przepis zaczerpnęłam z "
CZEKOLADA 50 łatwych przepisów"