Wykonanie
Według Francuzów nazwa nugatu pochodzi od słów zamieszczonych w tytule - tu nous gâtes co oznacza „rozpieszczasz nas” – bo właśnie to miały mówić wnuki do babci, która przyrządziła im nugat :) Szczerze mówiąc ciężko znaleźć coś słodszego, więc
wafle są niezbędnym dodatkiem.NUGATSkładniki:3
białka180g
cukru75ml
wody150g
miodu200g
orzechów laskowych (drobno zmielonych)Dodatkowo:
wafleDo garnka wsypać
cukier, wlać
wodę. Ugotować
syrop, aż przy wyjmowaniu z niego łyżki będą się ciągnąć
cukrowe nitki. Dodać
miód i znów gotować, aż masa zgęstnieje – tak, że przy lekkim ostudzeniu będzie się ciągnąć nitka, a większa kropla masy po wrzuceniu do
wody będzie elastyczna.
Białka ubić na sztywną pianę. Zagotować w garnku
wodę i na nią położyć miskę z pianą, wciąż ubijając mikserem. Stopniowo dodawać karmelową masę, wciąż miksując (należy to robić na niezbyt szybkim ogniu). Ostatnim etapem jest dodanie
orzechów i dokładne wymieszanie nugatu. Przed przełożeniem
wafli nugat należy wystudzić.Mój nugat zrobiłam z dodatkiem
miodu spadziowego – ostrzegam, że bardzo czuć jego smak, jeśli go nie lubicie – najlepiej użyć wielokwiatowego lub lipowego, są dużo łagodniejsze. Nugat będzie dobrym dodatkiem do
gorzkiej czekolady albo
suszonych owoców.Oparłam się na przepisie stąd: http://lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-domowy-nugat/