Wykonanie
Botwinka to kolejny smak mojego dzieciństwa.Zupa robiona przez moją Mamę była najlepsza na świecie,a moja? Co najmniej najlepsza w
mieście ;)Pyszna, mocno czerwona i aromatyczna.Powróćcie do dawnych lat i przygotujcie sobie i rodzince tę zupę.Wszyscy będziecie wniebowzięci! :)

Potrzebujemy:1,5 l
wywaru mięsnego lub warzywnego1 duży pęczek
botwinki1 łyżkę
octusólpieprz2 łyżki
śmietanyKrok po kroku:Liście i łodygi
botwinki myjemy, łodygi kroimy w ok. 0,5 mm kawałki, a liście w cienkie paski. Sparzamy wrzątkiem i odsączamy.
Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę.Do ugotowanego
wywaru wrzucamy
buraczki, liście i łodygi, przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut.Jeśli z
mięsnego wywaru zostało nam dużo
mięsa, można je pokroić na mniejsze kawałki (lub takie, jakie lubicie) i dodać do zupy.Całość doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
octem. Na koniec dodajemy zahartowaną
śmietanę, dokładnie mieszamy.Smacznego! :)P.S. Zupa ta idealnie smakuje z ugotowanym na twardo
jajkiem! ;)

