Wykonanie
Zupa pomidorowa to kolejny smak dzieciństwa, jaki znany jest każdemu,lecz dzisiaj chciałabym zaprezentować jej inną wersję.Zupa, która powstała tylko ze świeżych
pomidorów, bez grama koncentratu czy przecieru, na mięsnym wywarze, z odrobiną
czosnku i...
tabasco.A do tego
bazyliowe grzanki.Jesteście gotowi?No to gotujemy! :-)

Potrzebujemy:2 l
mięsnego lub
warzywnego wywaru1,5 kg czerwonych
pomidorówsuszoną
bazylię2-3 ząbki
czosnkusólpieprztabascokilka kromek
chleba tostowegooliwęKrok po kroku:Podgrzewamy
wywar mięsny (lub warzywny).
Czosnek obieramy z łupinek, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do
wywaru. Gotujemy kilka minut, aż
pomidory będę bardzo miękkie.Zupę miksujemy przy użycia blendera.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, odrobiną
bazylii oraz kilkoma kroplami
tabasco.Z
chleba tostowego odkrajamy skórki i kroimy w kostkę.Podgrzewamy
oliwę, wrzucamy na nią
chleb tostowy i suszoną
bazylię. Mieszamy, tak, aby
bazylia obtoczyła wszystkie grzanki.Gotową zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.Smacznego! :-)