ßßß Cookit - przepis na Sól, pieprz

Sól, pieprz

nazwa

Wykonanie

Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osób
Składniki:
1kg zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki masła
1 niecała łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia. Po tym czasie próbujemy i jeśli fasolka nieco zmiękła, ale nadal jest jędrna to odcedzamy. Następnie przelewamy zimną wodą, aby zachować barwę i konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i umieszczamy na niej fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy sok cytrynowy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/07/zielona-fasolka-szparagowa-z-masem-i.html