Wykonanie
Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie
Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj
zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji.


Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 4 osóbSkładniki:1kg
zielonej fasolki szparagowej3 łyżki
masła1 niecała łyżeczka
soku z cytryny2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiFasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy
fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia. Po tym czasie próbujemy i jeśli
fasolka nieco zmiękła, ale nadal jest jędrna to odcedzamy. Następnie przelewamy zimną
wodą, aby zachować barwę i konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i umieszczamy na niej
fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz dodajemy
masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy
sok cytrynowy i posiekaną
natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit :)
