Wykonanie
Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym
mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości
chleba z..
dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego
dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja i radość dziecka z
dżemu.. bezcenna :)Przy okazji za przepis jak i słoiki
dżemu bardzo dziękujemy i pozdrawiamy :)
Ilość porcji: 6 słoikówCzas przygotowania: 15 minutSkładniki:2kg
truskawek1 opakowanie żelfixu 2:11kg
cukruTruskawki obieramy z szypułek oraz myjemy i kroimy na pół. Umieszczamy w garnku wraz z żelfixem i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy
truskawki się zagotują dorzucamy
cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki
truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki, aż przyjdzie ich czas J