Wykonanie
Jaki miły był dzisiaj dzień!!! Bardzo dziękję Zosi, Asi i Kubie:) i moim kochanym szkrabom:):):) Z tej okazji, mimo
pory, postanowiłam wrzucić przepis na
dźem. Ponoć bardzo smaczny ;-) Przepis jest mojej mamy.
Składniki :(w odpowiednich proporcjach)2 kg
truskawek1 kg
cukruZdecydowanie proponuję wziąc więcej niż 2 kg
truskawek, choćby 4kg.Wykonanie :
Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy. Następnie wrzucamy do garnka (najlepiej garnka o grubym dnie) i zasypujemy
cukrem. Teraz trzeba je odstawić na bok i poczekać aż puszczą sok. Następnie gotujemy ok godziny (może być dłużej) na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. I tak kilka
razy, aż wystudzone
truskawki będą wystarczająco gęste.Teraz tylko należy wyparzyć słoiki i gorący (nie tylko bulgoczący)
dżem wkładamy do gorących słoikó i zamykamy.I gotowe.
ps. Z cyklu "porady Babci Zosi". Po prostu rozgotowany
dźem nie ma wyczuwalnych całych
truskawek. Aby to osiągnąć można w trakcie gotowania dodawać nowe
truskawki. Szczególnie już pod koniec gotowania.
(tak wygląda
dżem po usmażeniu)...a co tam, dorzucam do akcji "
Truskawki" ;-)
Wydrukuj przepis