ßßß
Czas przygotowania: 30 minutIlośc porcji: 2Składniki:
3/4 szklanki ryżu1,5 szklanki bulionu*4 parówkipuszka groszkupół cebuli* bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzieCebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem i przykrywamy zostaiając na kwadrans. Po tym czasie podnosimy przykrywkę i mieszamy potrawę. Sprawdzamy, czy ryż jest twardy. Jeśli ryż potrzebuje jeszcze chwili na gotowanie, zostawiamy go na patelni pod przykrywką, dolewając bulionu jeśli zajdzie taka potrzeba. Kiedy ryż będzie już miękkotwardy (:)) to dorzucamy groszek. Mieszamy i nakładamy na talerze. Zajadamy na ciepło.



