Wykonanie
Haute dog, co czyta się podobnie jak hot dog, to taki hot dog tylko za dużo większą cenę. Haute to z francuskiego wysoki, a samo określenie powstało od haute couture czyli określenia luksusowego krawiectwa. Jego cena, bo niekoniecznie wartość :) ma być spowodowana użyciem jakiś ciekawych składników. Tak samo jak w przypadku burgerów zazwyczaj nie jest warty swojej ceny :) Prawdopodobnie takie rzeczy będą się pojawiały w tym roku. Gdzieś wyczytałem, że kolejnym trendem ma być foodpairing czyli naukowo opracowane połączenia składników, z pozoru do siebie nie pasujących. Nie wiem ile w tym prawdy, bo sam stosuje foodpairing w swojej kuchnia od dawna, a ostatnio nawet tutaj, natomiast główna strona o tej technice przez kilka lat zdołała się już kilka
razy zmienić :)Kolejnym trendem istotnym dla bloggerów kulinarnych, który jeszcze do nas w ogóle nie zawitał to dark food photography. Całkiem przyjemny dla oka, a mi na polskiej scenie rzucił się w oczy tylko raz.Mój haute dog to wariacja na temat znanego w internetowym świecie dania z
parówki i
makaronu. Od dawna się zbierałem z jego wykonaniem, ale musiałem najpierw wymyślić jakiś ciekawy pomysł. Każdy haute dog musi
mieć jakiś luksusowy składnik dlatego ja użyłem
makaronu pełnoziarnistego :)Składniki:- jakaś
parówka-
makaron nitki pełnoziarnisty- podłużna
bułka
Wykonanie:
Parówkę kroimy na kawałki. Nabijamy każdy z kawałków na surowy
makaron tak, aby powstała przestrzeń pomiędzy kawałkami. Wkładamy to do gotującej się
wody i wyjmujemy po 8 minutach.
Bułkę kroimy wzdłuż i wkładamy do niej naszą konstrukcję.Może zmienię jeszcze tego posta, jak mi się coś przypomni, bo dziś mam kaca i nie tworzy mi się najlepiej :)