ßßß
Składniki:120 g ciasteczek kokosowych60 g masła8 listków żelatyny2 dojrzałe mango600 ml jogurtu kokosowego (w temp. pokojowej)1 puszka mango w syropie125 g gęstej 30% śmietany (w temp. pokojowej)1 limonkaCiasteczka mocno kruszymy, rozpuszczamy masło i łączymy składniki, powstanie nam "mokry piasek", który rozkładamy na tortownicy (18-20 cm) wyłożonej papierem. Ubijamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.6 listków żelatyny zalewamy zimną wodą i pozastawiamy na 5 minut. Obieramy jedno mango i kroimy w plastry, wykładamy nimi ciasteczkowy spód. Do rondelka nalewamy 2 łyżki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim zamoczone wcześniej listki żelatyny (wyciągamy z wody, odsączamy). Do miski wkładamy jogurt i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Jogurt wykładamy na przygotowany spód z owocami i wkładamy blachę do lodówki na min 2 godziny.Resztę żelatyny wrzucamy do zimnej wody na 5 minut, mango z syropu (bez syropu) i śmietanę miksujemy blenderem na gładką masę. Gdy żelatyna poleży już wymagany czas w wodzie, odsączamy ją i wrzucamy do rondelka, w którym podgrzewamy łyżkę wody. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, następnie dodajemy ją do mango śmietanowej masy i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możemy już przyozdobić ciasto świeżym mango i startą skórką z limonki. Smacznego!