ßßß Cookit - przepis na DŻEM AGRESTOWY

DŻEM AGRESTOWY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Co roku mniej więcej o tej samej porze dostaje cynk od babci, że agrest jest już gotowy do obrywania. Z początku kwaśny i twardy, nie nadaje się do jedzenia prosto z krzaczka, za to świetnie sprawdzi się w przetworach i wypiekach. Zdobyte owoce planowałam zamrozić, by zimą wykorzystać je do przyrządzenia sernika agrestowego Jednak pierwsze zbiory okazały się na tyle obfite, że 4 kg agrestu postanowiłam zamienić w dżem. Dżem z rodzaju tych bardziej kwaśnych niż słodkich, świetny do przełożenia murzynka lub po prostu posmarowania naleśników czy chleba. Mam nadzieję, że na zimę ostanie się choć słoiczek.
Składniki (ok. 4 słoiki po 280 g):
3 kg agrestu
1 kg cukru
Wykonanie:
Agrest umyć i odszypułkować, każdą kulkę przekroić na pół. Następnie wsypać agrest do dużego garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Odstawić na noc, by owoce puściły sok
Następnego dnia zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Ściągnąć z palnika i ponownie odstawić na min. 5 h (lub całą noc.
Ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż płyn się zredukuje i dżem będzie miał odpowiednia konsystencję (mi zajęło to 5-6 h). Dobrą metodą sprawdzenia, czy dżem jest już odpowiednio gotowy, jest nałożenie na zimny talerzyk łyżeczki dżemu. Jeśli po chwili staje się gęsty i błyszczący to znak, że dżem jest gotowy. Jeśli jest rzadki i szybko spływa w dół, należy dalej kontynuować gotowanie.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować.
*Słoiki podobnej wysokości umieścić w garnku tak, by się ze sobą nie stykały, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i gotować 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/06/dzem-agrestowy.html