ßßß
Wiem, wiem, jest listopad i na pieczenie pierników i świątecznych łakoci przyjdzie jeszcze czas. Ale mogę chyb a osłodzić sobie ciemny, deszczowy poranek czekoladową, świąteczną owsianką? Skutek jest taki, że po tym słodkim, korzennym śniadaniu, od rana nucę " Wonderful Christmas Time", a pogoda wydaje się być mniej straszna. Jak miło!Składniki (na 2 niepełne kubki):3/4 szklanki płatków owsianych (górskie, błyskawiczne, bez znaczenia)1,5-2 szkl. mleka3 kostki gorzkiej czekoladygarść posiekanych migdałów2 łyżki suszonej żurawiny1 łyżeczka przyprawy korzennejszczypta soliWykonanie:Płatki owsiane, przyprawę i migdały umieścić w garnuszku i podprażyć kilka minut, mieszając, aż całość się zezłoci i zacznie ładnie pachnieć.Dodać 1,5 szklanki mleka, żurawinę i czekoladę. Gotować na małym ogniu 5-10 minut, co jakiś czas mieszając dopóty, dopóki płatki nie zmiękną. Jeśli owsianka będzie za gęsta, dodać więcej mleka.Podawać z dodatkową żurawiną i czekoladą.Smacznego!