Wykonanie

Wiem, wiem, jest listopad i na pieczenie pierników i świątecznych łakoci przyjdzie jeszcze czas. Ale
mogę chyb a osłodzić sobie ciemny, deszczowy poranek
czekoladową, świąteczną owsianką? Skutek jest taki, że po tym słodkim, korzennym śniadaniu, od rana nucę " Wonderful Christmas
Time", a pogoda wydaje się być mniej straszna. Jak miło!Składniki (na 2 niepełne
kubki):3/4 szklanki
płatków owsianych (górskie, błyskawiczne, bez znaczenia)1,5-2 szkl.
mleka3 kostki
gorzkiej czekoladygarść posiekanych
migdałów2 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżeczka
przyprawy korzennejszczypta
soliWykonanie:
Płatki owsiane,
przyprawę i
migdały umieścić w garnuszku i podprażyć kilka minut, mieszając, aż całość się zezłoci i zacznie ładnie pachnieć.Dodać 1,5 szklanki
mleka,
żurawinę i
czekoladę. Gotować na małym ogniu 5-10 minut, co jakiś czas mieszając dopóty, dopóki
płatki nie zmiękną. Jeśli owsianka będzie za gęsta, dodać więcej
mleka.Podawać z dodatkową
żurawiną i
czekoladą.Smacznego!