Wykonanie
Prosty francuski deser w pełnej
krasie.Składniki:140 g gorzkiej, drobno posiekanej
czekolady3 łyżki (45 ml)
wody2 łyżki (30 ml) chartreuse (lub innego, ulubionego
likieru)4 duże
jajka w temperaturze pokojowejszczypta gruboziarnistej
soliWykonanie:W średniej wielkości misce postawionej nad rondlem z ledwie gotującą się
wodą rozpuść
czekoladę z
wodą i
likierem, nie dopuszczając do tego, by zbyt mocno się rozgrzała. Zdejmij miskę z rondla, kiedy
czekolada będzie już niemal całkowicie rozpuszczona, po czym rozmieszaj delikatne do uzyskania gładkiej konsystencji.Odstaw na bok.W suchej misce ubij
białka z
solą na sztywną pianę. Piana powinna być gładka i kremowa - nie grudkowata.Zmieszaj
żółtka z
czekoladą i dodaj do masy 1/3 ubitych
białek, by stała się lżejsza.Zmieszaj pozostałą część piany z
czekoladą, aż nie będzie w niej śladów
białka. Przykryj miskę plastikową folią i schładzaj przez min. 3 h. (Możesz też rozdzielić mus do miseczek lub pucharków przez schłodzeniem).Sposób podawania: Mousse au chocolat można podawać z
bitą śmietaną lub wyjadać prosto z miski w gronie przyjaciół. Istnieje także wersja zamrożona. Zanurz łyżkę w bardzo gorącej wodzie, by łatwiej było nałożyć mus.Przechowywanie: Mousse au chocolat można przechowywać do pięciu dni w lodówce, zaś w zamrażarce - do miesiąca.Wariant przygotowania: Możesz wykorzystać inny ulubiony
likier, np.
grand marnier,
rum czy armaniak, lub też całkowicie pominąć ten składnik, zastępując chartreuse
kawą lub
wodą.(przepis Davida Lebovitza z książki "Słodkie życie w Paryżu")