Wykonanie
Tańsza i, przede wszystkim, o niebo zdrowsza wersja od tej puszkowanej. To esencja
kokosowego smaku, bez zbędnych sztucznych dodatków. Domowe
mleko kokosowe jest rzadsze od kupnego, ma lekko kwaśny smak. Można używać go zamiennie z
mlekiem krowim, my jadłyśmy z nim granolę, piłyśmy schłodzone
solo, upiekłam także ciasto (przepis niebawem).Poniższy przepis jest najprostszym, jakim znalazłam w
sieci.Składniki:200 g
wiórków kokosowych1,2 l
wodyWykonanie:Wiórki włożyć do garnka i zalać przegotowaną lub
mineralną wodą. Odstawić na noc.Rano podgrzewać garnek tak, aby wiórki z
wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło aby parzyło w palce.Masę miksować blenderem przez kilka minut.Sitko wyłożyć gazą i przelać masę. Odcisnąć wiórki.
Mleko przelać do butelki i trzymać w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka
razy butelką.Smacznego!(przepis Olgi Smile)