ßßß Cookit - przepis na Trufle migdałowe dobrze zakrapiane

Trufle migdałowe dobrze zakrapiane

nazwa

Wykonanie

Urocze, malutkie i , co najważniejsze, czekoladowe słodkości, którym z pewnością ulegnie każdy dorosły.
Warto w środek trufli włożyć cały migdał, ja następnym razem na pewno tak zrobię. Gdy nie posiadasz młynku do kawy, możesz dodać gotowe mielone migdały i mieloną kawę.
Składniki ( na 20 sztuk):
200 g gorzkiej czekolady
30 g masła
100 ml kremówki
4 ziarna kawy
100 g + 2 garście płatków migdałowych
3 łyżki amaretto
3 łyżki śliwowicy
50 g marcepanu, startego lub drobno pokrojonego
3 łyżki kakao + trochę do obtoczenia trufli
Wykonanie:
1. W garnku zagotować wodę. 100 g migdałów i ziarna kawy zmielić razem w młynku do kawy.
2. W metalowej misce umieścić kremówkę, czekoladę, masło. Miskę położyć na garnku z gotującą wodą (nie może dotykać ona gotującej wody!), zawartość mieszać, aż całość się roztopi i połączy ze sobą, po czym ściągnąć z garnka.
3. Do czekoladowej masy dodać migdały zmielone z kawą, 2 garście płatków migdałowych, kakao, amaretto, śliwowicę i marcepan. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 40 minut do stężenia.
4. Masę wyjąć z lodówki, ręce obtoczyć w kakao (masa może trochę kleić się do rąk), formować kule i obtaczać je w kakao. Trufle trzymać w lodówce.
Smacznego!
(przepis autorski, trufle lepiła Zuzinka i Zosia)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/12/trufle-migdaowe-dobrze-zakrapiane.html