Wykonanie

Urocze, malutkie i , co najważniejsze,
czekoladowe słodkości, którym z pewnością ulegnie każdy dorosły.Warto w środek
trufli włożyć cały
migdał, ja następnym razem na pewno tak zrobię. Gdy nie posiadasz młynku do
kawy, możesz dodać gotowe mielone
migdały i mieloną
kawę.Składniki ( na 20 sztuk):200 g
gorzkiej czekolady30 g
masła100 ml kremówki4 ziarna
kawy100 g + 2 garście
płatków migdałowych3 łyżki
amaretto3 łyżki
śliwowicy50 g marcepanu, startego lub drobno pokrojonego3 łyżki
kakao + trochę do obtoczenia
trufliWykonanie:1. W garnku zagotować
wodę. 100 g
migdałów i ziarna
kawy zmielić razem w młynku do
kawy.2. W metalowej misce umieścić kremówkę,
czekoladę,
masło. Miskę położyć na garnku z gotującą
wodą (nie może dotykać ona gotującej
wody!), zawartość mieszać, aż całość się roztopi i połączy ze sobą, po czym ściągnąć z garnka.3. Do czekoladowej masy dodać
migdały zmielone z
kawą, 2 garście
płatków migdałowych,
kakao,
amaretto,
śliwowicę i marcepan. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 40 minut do stężenia.4. Masę wyjąć z lodówki, ręce obtoczyć w
kakao (masa może trochę kleić się do rąk), formować kule i obtaczać je w
kakao.
Trufle trzymać w lodówce.Smacznego!


(przepis autorski,
trufle lepiła Zuzinka i Zosia)