Wykonanie
Całe lato nie robiłam serników,w końcu miarka się przebrała. Sernikiem
gruszkowym postanowiłam rozpocząć sezon jesiennych wypieków. Wygląda nietuzinkowo i jest bardzo słodki (wszystko wprost pływa w karmelu!). Warto poszperać trochę na targu i do jego przygotowania poszukać najbardziej szlachetnej, niestety nieco zapomnianej, odmiany
gruszek klapsów.Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):spód:200 g
herbatników (np. be-be)100 g
masła, roztopionegołyżka
cynamonumasa serowa:1 kg zmielonego
twarogu na serniki6 łyżek
śmietany 18%1 szkl.
cukru5 jaj3
gruszki, obrane
sos karmelowy:200 ml kremówki1/2 szkl.
cukru2 łyżki
masła3
gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w
pióraWykonanie:1.
Herbatniki zmielić (można włożyć do worka, zawiązać go i roztłuc wałkiem), połączyć z
masłem,
cynamonem i wylepić nim dno i 1/3
boków tortownicy (spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem).Blachę włożyć do lodówki.2. W misce umieścić wszystkie składniki masy serowej i zmiksować mikserem na średnich obrotach, mniej niż minutę (inaczej masa mocno się napowietrzy sernik i podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie).3.
Gruszki pokroić na ósemki i ułożyć ciasno na spodzie
herbatnikowym, zachowując centymetrowy odstęp od obręczy tortownicy do
owoców. Masę
serową delikatnie wylać do tortownicy. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut. Upieczony sernik studzić całą noc w lodówce.4. Gdy sernik jest mocno schłodzony, obkroić go nożem i ściągnąć obręcz.
Gruszki przeznaczone na wierzch pokroić na cienkie plasterki. W rondelku podgrzać na małym ogniu
masło z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści, dodać kremówkę.
Sos karmelowy gotować 5-10 minut, cały czas mieszając, do czasu, gdy zgęstnieje i zbrązowieje.5. Pokrojone
gruszki obtaczać w sosie i układać na serniku. Całość schłodzić w lodówce kolejną godzinę.Smacznego!(bazowałam na tym przepisie)