Wykonanie
Składniki / Ingredients:2 garści
suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries1 szklanka
wody (250 ml) / 1 cup water(250 ml)1 łyżeczka
cynamonu / 1 teaspoon cinnamon1 łyżka
cukru brązowego / 1 tablespoon brown sugarsok z
pomarańczy / orange juice2 łyżeczki
soku z cytryny / 2 teaspoons lemo n juiceSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12Do gotującej się
wody wrzucamy
żurawinę,
cukier. Mieszamy wszystko i gotujemy około 7 - 10 minut.
Potem dodajemy
cynamon i
soki. Znowu wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut (około 5 minut). Studzimy i miksujemy w blenderze. Nadmiar
wody redukujemy. Sos podajemy w temperaturze pokojowej, idealnie nadaje się do
mięs pieczonych.*****We put the cranberries to boiling water, sugar. We mix everything and cook for about 7 - 10 minutes. Then, we add the cinnamon and juice. Again, we mix all and cook for a few minutes (about 5 minutes). We cool sauce and mix it all in a blender. We reduce excess water. Sauce served at room temperature, ideal for roasted meats.