ßßß
Składniki / Ingredients:2 garści suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries1 szklanka wody (250 ml) / 1 cup water(250 ml)1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon1 łyżka cukru brązowego / 1 tablespoon brown sugarsok z pomarańczy / orange juice2 łyżeczki soku z cytryny / 2 teaspoons lemo n juiceSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12Do gotującej się wody wrzucamy żurawinę, cukier. Mieszamy wszystko i gotujemy około 7 - 10 minut. Potem dodajemy cynamon i soki. Znowu wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut (około 5 minut). Studzimy i miksujemy w blenderze. Nadmiar wody redukujemy. Sos podajemy w temperaturze pokojowej, idealnie nadaje się do mięs pieczonych.*****We put the cranberries to boiling water, sugar. We mix everything and cook for about 7 - 10 minutes. Then, we add the cinnamon and juice. Again, we mix all and cook for a few minutes (about 5 minutes). We cool sauce and mix it all in a blender. We reduce excess water. Sauce served at room temperature, ideal for roasted meats.