Wykonanie
Składniki / Ingredients:
makaron / pasta500 g
mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka
koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki
wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red
wine50 g
sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego
parmezanu / 50 g grated
parmesanszczypta
soli / pinch of saltszczypta
pieprzu / pinch of papper300 g
groszek i
marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen)
masło / butterSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość porcji: 4 - 6
Groszek i
marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min.
Mięso mielone smażymy na
oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Potem dodajemy
wino,
przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Układamy na przemian płat
makaronu, warstwa
mięsa, warzywa (
groszek i
marchewka),
ser gouda i znowu
makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy
parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)!*****Peas and carrots (fresh vegetables must be washed, peeled and cut) steam cook about 20 minutes. We fry the minced meat in
olive oil to hot pan. We add the tomato paste and we mix. Then, we add the
wine, spices and we mix everything thoroughly. We cook for 20 minutes over low heat. We smear butter baking dish. We put arrange piece of pasta, a layer of meat, vegetables (peas and carrots), gouda cheese and pasta again. We do this until all the ingredients are exhausted (2 layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with
parmesan cheese and we bake further. Done :)! .Przepis na domowy
makaron / Recipe for homemade pasta