Wykonanie

Składniki / Ingredients:0,3 ml ciepłej
wody / 0,3 ml hot water0,15 ml
cukru / 0,15 ml sugar0,2 ml
soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice0,25 ml
spirytusu / 0,25 ml spiritsSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 mlNajpierw dokładnie mieszamy
cukier z
wodą w naczyniu. Następnie dodajemy
sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy
spirytus, dokładnie mieszamy i gotową
nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić
nalewkę, aby pozbyć się miąższu z
cytryny.*****First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again. At the end, we add
alcohol, mix thoroughly and
pour tincture into the bottles. We leave
alcohol with lemon at least for one day at room temperature, the ingredients thoroughly merged. With
time liquor becomes better taste. You can strain the tincture to get rid of lemon pulp.