Wykonanie
Dzisiejsze prace w ogrodzie zainspirowały mnie do przygotowania jesiennego deseru.Mamy w nim wszystko co jesienne:
jabłka,
gruszki,
orzechy laskowe no i oczywiście wskazany w profilaktyce jesiennych przeziębień nasz rodzimy pyszny miodek. Deser wymyśliłam "na poczekaniu" ale mimo to wyszedł smaczny i taki słodki... mmmmm...SKŁADNIKI na dwie porcje:2
jabłka2
gruszki2 łyżeczki
miodu2 garście łuskanych
orzechów laskowychJabłka i
gruszki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.Mus wlać do pucharków.
Orzechy rozdrobnić nieco nożem a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć tak przez około minutę a następnie dodać
miód. Na ogniu trzymać kolejne 2-3 minuty często mieszając.Tak przygotowane
orzechy wraz z resztą
miodu z patelni umieścić na
owocowym musie.Podawać od razu,
póki orzeszki są jeszcze ciepłe.SMACZNEGOKochani, co myślicie o połączeniu
gruszek i
jabłek z karmelizowanymi w miodzie prażonymi orzechami? Może znacie jakieś podobne jesienne przepisy? Jestem bardzo ciekawa :)
