Wykonanie
Zakwas to podstawowy składnik prawdziwego domowego
chleba - wiemy o tym Wszyscy. Ile
chleba jest w oferowanym przez sklepy
pieczywie (
chleba w
chlebie) wiedzą tylko producenci, ponieważ w Polsce nie ma obowiązku podawania na opakowaniu
pieczywa jego składu - a szkoda. Za to taki domowy chlebek na prawdziwym zakwasie (najlepiej żytnim
razowym) to mmmmm.... naprawdę świetna sprawa :)SKŁADNIKI:maks 1 kg
mąki żytniej razowej (typ 2000)
woda przegotowana lub butelkowanapłaska łyżeczka
cukrudużo czasu i cierpliwości (7 dni)duży słoik lub miskaTeoria głosi, że najlepszy zakwas powstaje z
mąki żytniej razowej typ 2000 (wtedy najszybciej fermentuje i jest najaktywniejszy), ale może być również inna
mąka typu 720 wzwyż.Koniec gadania - zaczynamy:Dzień 1. godzina 20 . 00Szklankę letniej
wody mieszamy z 5 kopiastymi łyżkami
mąki. Słoik/miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Dzień 2. godzina 20 . 00Do naszego zakwasu dolewamy kolejna szklankę letniej
wody i 5 kopiastych łyżek
mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.Dzień 3. godzina 08 . 00Zakwas mieszamy i odstawiamy.Dzień 3. godzina 20 . 00Ponownie dodajemy szklankę letniej
wody i 5 pełnych łyżek
mąki.Dzień 4. godzina 08 . 00 (zakwas powinien zacząć już kwaśno pachnieć i lekko bąbelkować, może też powiększać swoją objętość )Zakwas klasycznie mieszamy i odstawiamy.Dzień 4. godzina 20 . 00Dodajemy kolejną porcję
wody i
mąki (tyle co zwykle) i uwaga: płaską łyżeczkę
cukru .Dzień 5. godzina 08 . 00Zakwas mieszamy i odstawiamy.Dzień 5. godzina 20 . 00 (nasz zakwas powinien już mocno bąbelkować i kwaśno pachnieć)Zmniejszamy ilość
wody: dodajemy do zakwasu 3/4 szklanki
wody oraz 5 pełnych łyżek
mąki.Dzień 6. godzina 08 . 00Mieszamy i odstawiamyDzień 6. godzina 20 . 00Dodajemy 3/4 szklanki
wody, 5 łyżek
mąki i odstawiamy.Dzień 7. godzina 08 . 00Standardowo mieszamy i odstawiamyDzień 7. godzina 20 . 00Dodajemy 3/4 szklanki
wody, 5 łyżek
mąki i odstawiamy.Dzień 8 : Zakwas jest gotowy. :) :) :)Ma konsystencję ciasta naleśnikowego, pachnie kwaśno, mocno fermentuje, oraz rośnie jak na drożdżach :)Dbaliśmy o naszego podopiecznego z taką troską, że możemy użyć go do wypieku naszego pierwszego domowego
chlebka :)Im starszy zakwas tym lepszy, dlatego pamiętajmy aby zostawić sobie trochę zakwasu (ok 1 szklanki) jako podstawę do zakwasu na kolejny
chleb.Możemy dokarmiać go dalej dodając codziennie trochę
wody i
mąki (jeśli planujemy już kolejne wypieki) lub wstawić do lodówki i dokarmiać raz w tygodniu (jeśli nie planujemy w najbliższym czasie kolejnych wypieków
chleba)