ßßß Cookit - przepis na Żytni razowy zakwas chlebowy

Żytni razowy zakwas chlebowy

nazwa

Wykonanie

Zakwas to podstawowy składnik prawdziwego domowego chleba - wiemy o tym Wszyscy. Ile chleba jest w oferowanym przez sklepy pieczywie (chleba w chlebie) wiedzą tylko producenci, ponieważ w Polsce nie ma obowiązku podawania na opakowaniu pieczywa jego składu - a szkoda. Za to taki domowy chlebek na prawdziwym zakwasie (najlepiej żytnim razowym) to mmmmm.... naprawdę świetna sprawa :)
SKŁADNIKI:
maks 1 kg mąki żytniej razowej (typ 2000)
woda przegotowana lub butelkowana
płaska łyżeczka cukru
dużo czasu i cierpliwości (7 dni)
duży słoik lub miska
Teoria głosi, że najlepszy zakwas powstaje z mąki żytniej razowej typ 2000 (wtedy najszybciej fermentuje i jest najaktywniejszy), ale może być również inna mąka typu 720 wzwyż.
Koniec gadania - zaczynamy:
Dzień 1. godzina 20 . 00
Szklankę letniej wody mieszamy z 5 kopiastymi łyżkami mąki. Słoik/miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 2. godzina 20 . 00
Do naszego zakwasu dolewamy kolejna szklankę letniej wody i 5 kopiastych łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 3. godzina 08 . 00
Zakwas mieszamy i odstawiamy.
Dzień 3. godzina 20 . 00
Ponownie dodajemy szklankę letniej wody i 5 pełnych łyżek mąki.
Dzień 4. godzina 08 . 00 (zakwas powinien zacząć już kwaśno pachnieć i lekko bąbelkować, może też powiększać swoją objętość )
Zakwas klasycznie mieszamy i odstawiamy.
Dzień 4. godzina 20 . 00
Dodajemy kolejną porcję wody i mąki (tyle co zwykle) i uwaga: płaską łyżeczkę cukru .
Dzień 5. godzina 08 . 00
Zakwas mieszamy i odstawiamy.
Dzień 5. godzina 20 . 00 (nasz zakwas powinien już mocno bąbelkować i kwaśno pachnieć)
Zmniejszamy ilość wody: dodajemy do zakwasu 3/4 szklanki wody oraz 5 pełnych łyżek mąki.
Dzień 6. godzina 08 . 00
Mieszamy i odstawiamy
Dzień 6. godzina 20 . 00
Dodajemy 3/4 szklanki wody, 5 łyżek mąki i odstawiamy.
Dzień 7. godzina 08 . 00
Standardowo mieszamy i odstawiamy
Dzień 7. godzina 20 . 00
Dodajemy 3/4 szklanki wody, 5 łyżek mąki i odstawiamy.
Dzień 8 : Zakwas jest gotowy. :) :) :)
Ma konsystencję ciasta naleśnikowego, pachnie kwaśno, mocno fermentuje, oraz rośnie jak na drożdżach :)
Dbaliśmy o naszego podopiecznego z taką troską, że możemy użyć go do wypieku naszego pierwszego domowego chlebka :)
Im starszy zakwas tym lepszy, dlatego pamiętajmy aby zostawić sobie trochę zakwasu (ok 1 szklanki) jako podstawę do zakwasu na kolejny chleb.
Możemy dokarmiać go dalej dodając codziennie trochę wody i mąki (jeśli planujemy już kolejne wypieki) lub wstawić do lodówki i dokarmiać raz w tygodniu (jeśli nie planujemy w najbliższym czasie kolejnych wypieków chleba)
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/01/zytni-razowy-zakwas-chlebowy.html