Wykonanie
Pesto z
rukoliW oczekiwaniu na najpiękniejszą
porę roku czyli WIOSNĘ zapraszam na pesto z
rukoli. Jest to moje ulubione, choć
bazylia jest przeze mnie równie uwielbiana, jak zresztą wszystko co świeże, zdrowe i kolorowe.Składniki:2 spore garści
rukoli2 łyżki
orzeszków pinii3 ząbki
czosnkuokoło 5 łyżek
oliwy z pierwszego tłoczenia (ilość
oliwy według uznania)3 łyżki startego długo
dojrzewającego sera ( u mnie
Cheddar)1 szczypta
soli morskiejWykonanie:
Rukolę dobrze opłukać, osuszyć. Orzeszki uprażyć na patelni (bez tłuszczu). W blenderze umieścić 3 ząbki
czosnku i zmiksować, w kolejności dodawać pozostałe składniki, tworząc konsystencję pasty.Gotowe.
Smacznego.