ßßß Cookit - przepis na Bajaderki /Cake pops

Bajaderki /Cake pops

nazwa

Wykonanie

słodycz planowałam zrobić już od dawna. Pierwszy raz byl troszczkę nie udany bo cake popsy spłynęły mi z patyczków ale potem obmyśliłam co i jak powinnam naprawić , zmienić więc efekt wyszedł zdumiewająco przepyszny !
Rady/tipy:
Cake popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut roztapiamy 2-3 kostki czekolady ,maczamy w niej końcówki patyczków wbijamy do polowy w kuleczki w znów mrozimy ok 15 minut. Inaczej popsy spłyną z patyczków. Po oblaniu czekolada wbijamy w styropian (cake pops)
Lub nabijamy na patyczki , mrozimy i po oblaniu czekolada kładziemy na talerzyk.
albo maczamy cale w czekoladzie bez patyczka (bajaderki)
Wszystkie popsy kładziemy na folie spożywczą inaczej przykleja się i nie odejdą w całości.
Skladniki:
Biszkopt upieczony 2-3 dni wcześniej dla leniwych gotowe blaty biszkoptowe
2 serki mascarpone ( 500 g )
syropy Victoria's 2-3 łyżeczki (ja użyłam toffi i biała czekolada)
Tabliczka czekolady deserowej
tabliczka białej czekolady
kolorowe posypki
patyczki do lizaków lub przepołowione patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Biszkopt rozdrabniamy tak aby powstały okruszki im drobniej tym lepiej.
Mieszam biszkopt z mascarpone.
rozdzielam masę na pół i dodaje po 2-3 łyżeczki likieru.
Formuje kulki i wkładam na 15 minut do zamrażalnika.
Czekoladę rozdrabniam i topie w kąpieli wodnej.
Wybieramy 1 z 3 możliwości zrobienia kuleczek.
Po oblaniu kuleczki czekoladą delikatnie stukam w nadgarstek dłonią aby nadmiar czekolady spłyną dopiero wtedy obtaczam w posypce inaczej spłynie razem z czekoladą po patyczku lub na talerzyk.
Wkładam do lodówki.
I gotowe! Proste , szybkie a rozpływa się w ustach jak najlepsza pralinka! Polecam wszystkim bez względu na wiek :D
Omlet na chmurce
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/08/bajaderki-cake-pops.html