ßßß Cookit - przepis na Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

nazwa

Wykonanie

Przepis zmodyfikowany z Moje Gotowanie. Konfitury & spółka.
Składniki na 3 słoiczki:
60 dag jeżyn
porządna garść świeżych liści bazylii
5 łyżek miodu faceliowego
4 łyżki soku pomarańczowego
1/2 szklanki cukru
Oczyszczone jeżyny przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem. Liście bazylii zmiksować w blenderze z miodem, sokiem pomarańczowym i 1 łyżką cukru. Wymieszać z jeżynami oraz resztą cukru. Doprowadzić do wrzenia na niedużym ogniu i gotować przez około 20-30 minut. Nadmiar soku można zebrać łyżką do osobnego kubeczka. Gorący, gęsty dżem przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/08/dzem-jezynowy-z-bazylia-i-miodem.html