ßßß Cookit - przepis na Deser lodowy z jeżyn i róży

Deser lodowy z jeżyn i róży

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn
3 łyżki konfitury z dzikiej róży
pół szklanki cukru
Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy do pojemniczków na lody. U mnie używa się silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin.
Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu .
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/deser-lodowy-z-jezyn-i-rozy.html