Wykonanie
            Dziś prezentuję coś oryginalnego.Aromatyczna 
konfitura z 
płatków piwonii.Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie 
płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)Proporcje na 3 małe słoiczki.Przepis i zdjęcia- Marek W.Co trzeba?200 g 
płatków200 g 
cukru1 nieduża 
cytrynamakutraCo i jak?
Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 
cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej 
konfitury),rozcierać i ugniatać.Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać 
sok z cytryny i ucierać dalej.Konsystencja wyszła w miarę gęsta.Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm 
cukrowym kożuszkiem.
Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do 
drożdżowych rogalików.Smacznego!


