ßßß Cookit - przepis na Konfitura z piwonii

Konfitura z piwonii

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję coś oryginalnego.
Aromatyczna konfitura z płatków piwonii.
Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)
Proporcje na 3 małe słoiczki.
Przepis i zdjęcia- Marek W.
Co trzeba?
200 g płatków
200 g cukru
1 nieduża cytryna
makutra
Co i jak?
Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej konfitury),rozcierać i ugniatać.
Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać sok z cytryny i ucierać dalej.
Konsystencja wyszła w miarę gęsta.
Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm cukrowym kożuszkiem.
Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do drożdżowych rogalików.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2015/07/konfitura-z-piwonii.html