ßßß
Przepis zmodyfikowany z tej strony.Składniki:6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)2 puszki masy kajmakowej3,5 szklanki mleka2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem600 ml śmietany kremówki 36 %1 czubata łyżka cukru pudruśmietan-fix100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószeniaProstokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając (pilnować by się nie zagotował). Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu (dać 3,5 szklanki mleka a nie 4). Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie całą blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, by herbatniki zmiekkły. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder i smietan-fix.. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego! :)