ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej7 dkg drożdży1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki cukru1 Kasia3-4 jabłka (ewentualnie gęste powidła lub nutella)Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać rozczyn i zagnieść. Następnie ciasto włożyć do czystego foliowego woreczka, zawiązać bardzo dokładnie i włożyć do miski z zimną wodą- ciasto powinno być całe zanurzone.Po około 20-30 minutach ciasto 'wypłynie'. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować i wycinać rogaliki (ciasto w kształcie koła podzielić na 8 części- jak pizzę). Na każdy trójkącik położyć kawałek owocu i zawijać w kierunku wierzchołka.Piec ok 15 min na brązowo-złoty kolor w temperaturze 200 ºC.Polukrować.Smacznego! :)
