Wykonanie
Kem z
zielonego groszkuZa oknem słoneczko, temperatura iście wiosenna, kwiatki zaczynają kiełkować, więc chyba nie ma nic
dziwnego w tym, że mam ochotę na coś zielonego i zdrowego.
Krem z zielonego groszku jest najbardziej zielonym daniem jakie znam! W dodatku, dzięki krótkiej obróbce termicznej, to istna bomba witamin i minerałów.
Zielony groszek zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.Słodko pikantny
krem z zielonego groszku zrobisz go w 15 minut. Zdrowa i pyszna zielona grochowa
doda Ci energii i siły na wiosenny spacer. Serdecznie polecam!

Na 2 l zupy przygotuj:2 opakowania
mrożonego zielonego groszku2
kostki rosołowe ( w sklepach dostępne są bio kostki bez stucznych dodatków) lub ok 2l
bulionuSól i
pieprzWrzuć
groszek do garnka, zalej
wodą tak aby lekko go przykryła. Dodaj
kostki rosołowe, zagotuj i od razu zdejmij z palnika, żeby
groszek nie stracił koloru. Całość zmiksuj blenderem i dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Można już jeść. Jeśli wolisz gładszą konsystencję kremu, możesz przetrzeć zupę przez sitko pozbywając się łupinek, ale razem z nimi pozbędziesz się błonnika. Ja tego nie zrobiłam. Zupa jest wyborna, smacznego!