Wykonanie
Intensywnie
pieczarkowo-koperkowa zupa zabielana
śmietankąMoje dzisiejsze odkrycie to wspaniała zupa z ogromną ilością
pieczarek i
koperku. Żeby wydobyć jak najwięcej aromatów najpierw całość poddusiłam na masełku,
potem dodałam
śmietankę, a na koniec dodałam
bulion. Wyszło wspaniale i niezwykle aromatycznie. Proste znajome smaki w wersji maksymalnej. Pyszności!
Dla 4 osób przygotuj:4 duże garści
pieczarek2 pęczki
koperku4 duże łyżki
masła1/2 szklanki
śmietanki kremówki1 l
bulionu (lub tyle samo
wody i 2
kostki rosołowe)
pieprz,
sólPieczarki potnij na plasterki.
Koperek drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnie wrzuć
masło i
pieczarki, całość dopraw
solą i
pieprzem.
Pieczarki szybko wchłoną
masło i może Ci się wydać, że patelnia jest za sucha, możesz wtedy dodać trochę
wody (ok. 3 duże łyżki), jednak po chwili
pieczarki same wypuszczą
wodę, która stanowi ich znaczącą część. Wtedy dodaj
koperek i
śmietankę, całość duś ok. 5 minut na średnim ogniu.Po tym czasie przełóż
pieczarki i
koperek do garnka na zupę, dodaj
bulion lub
kostki rosołowe i
wodę. Duś zupę na średnim ogniu przez min. 15 minut i gotowe. Doskonale pasować będzie do zupy chrupiąca grzanka z ulubionego
pieczywa. Smacznego!