ßßß Cookit - przepis na Jaja na szynce szwarcwaldzkiej

Jaja na szynce szwarcwaldzkiej

nazwa

Wykonanie

Jajka sadzone na szynce szwarcwaldzkiej pod żółtym serem i rukolą
Dobrze jest zacząć dzień pożywnym i smacznym śniadaniem. Jeszcze lepiej jest, gdy to śniadanie można łatwo i szybko przyrządzić. I takie są właśnie jajka sadzone na szynce szwarcwaldzkiej. Gorąco polecam!
Dla 2 głodnych osób przygotuj:
5 jajek
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 garść rukoli
2 plasterki żółtego sera
pieprz
Wstaw patelnię na palnik z dużym ogniem. Na jeszcze zimnej patelni ułóż plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Wbij na nie jajka i przypraw je świeżo mielonym pieprzem. Nie używaj soli, ponieważ szynka jest bardzo słona.
Żółty ser pokrój w paseczki posyp jajka. Przykryj patelnię na ok. 3 minuty. Jajka powinny być "na miękko", a białko powinno być ścięte (białe, nieprzeźroczyste), jeśli jest jeszcze płynne, przykryj patelnię i odczekaj, aż białko się zetnie. Wtedy posyp je rukolą i podawaj. Smacznego!
Źródło:http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2014/03/jaja-na-szynce-szwarcwaldzkiej.html