Wykonanie
Pieczarki faszerowane
rukolą i pancettą zapieczone pod długo dojrzewającym
cheddaremPrzyszedł wieczór, moja kochana córcia zasnęła, a my postanowiliśmy otworzyć butelkę
czerwonego wina. I jak zwykle w takich przypadkach potrzebna była przyjemna przekąska. Tak właśnie powstał przepis na
pieczarki faszerowane
rukolą z długo dojrzewającym włoskim
boczkiem wieprzowym z
rukolą i
czosnkiem pod pierzynką z dojrzewającego
cheddara. No i wyszło przepysznie, gorąco polecam!
\Dla 2 osób przygotuj:10
pieczarek bez nóżek1 ząbek
czosnku1 dużą garść
rukoli1 dużą garść startego długo dojrzewającego
cheddara6 plasterków pancetty (włoskiego, długo dojrzewającego
boczku wieprzowego)3 duże łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzPotnij pancettę w kostkę.
Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 duże łyżki
oliwy z oliwek i dodaj pokrojony
boczek i
czosnek. Wymieszaj, po 1 minucie dodaj
rukolę. Dopraw całość małą szczyptą
soli i
pieprzu, całość wymieszaj. Gdy
rukola opadnie dodaj 2 duże łyżki startego
cheddara i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół.
Pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym. Poobcinaj
spody pieczarek, aby łatwiej można było nałożyć farsz. Następnie
skrop delikatnie
pieczarki oliwą z oliwek i dopraw je
solą i
pieprzem (ostrożnie z
solą, bo pancetta jest bardzo słona). Wstaw
pieczarki do piekarnika.
Po 5 minutach nałóż farsz na
pieczarki. Następnie na wierzchu ułóż
starty ser cheddar. Piecz jeszcze przez 5 minut.
Gotowe
pieczarki wyłóż na talerz, możesz podać je z paluszkami grissini lub ze świeżą
bagietką. Rewelacyjnie pasują do czerwonego
wytrawnego wina , my wybraliśmy hiszpańskie tempranillo z nutą cabernet sauvignon - wspaniały zestaw. Smacznego!